NAVADE IN OBIČAJI

HALOZE NEKOČ…

Haloze imajo bogato dediščino. Šege, navade, praznovanja in razna opravila kažejo povezanost z naravo. Trdo in težaško delo na ilovnati zemlji je pripomoglo, da se s ponosom hrani vse tisto, kar so nam zapustili naši predniki. Tukaj je lepo!

ZGODBE

HALOZ

Po starem običaju je bila nedelja nekoč gospodov dan. Ta dan se na zemlji ni delalo. Zgodba je povzeta po pripovedovanju okoliških ljudi. Prostor, kjer danes stoji Hiška, ima odlično lokacijo. Nudi krasen razgled na okoliške griče. Ravno na tem mestu naj bi se, po pripovedovanju starejših krajanov, ljudje ob nedeljah zbirali, se pražnje oblekli, s seboj prinesli hrano in pijačo, tod pa se je razlegal smeh, igranje na harmoniko, ples in dobra volja. Kako zanimivo je, da se pravljica in duh tistega časa začneta ponavljati. Ravno tu, tukaj in zdaj. Na nek nov, malce drugačen, vsekakor pa gostoljuben in prijazen način.

HALOZE, DEŽELA

VINOGRADOV

Vinska trta sodi med najstarejše kulturne rastline. Vinogradništvo v Halozah ima dolgoletno tradicijo. Na sončnih terasah najbolje uspevajo bela sortna vina. Laški rizling je med najbolj razširjenimi. Odlično uspevajo tudi beli pinot, šipon, sauvignon, dišeči traminec in rizvanec. Vedno več vinarjev svojo odlično kapljico prodaja daleč po svetu. Še en dokaz, kako ni treba biti velik, da si velik.